Vianoce na Slovensku #3
Tretí a posledný recept z trilógií tohtoročných tradičných vianočných receptov, je zhodou náhod aj tradičné jedlo pripravované na Veľkú Noc.
Sviatočný zemiakový šalát
Čítaj ďalej a odhaľ recept, ktorý si možno pripravíš túto zimu a jar 🙂
Sviatočný zemiakový šalát
Na prípravu zemiakového šalátu budeme potrebovať:
- 2,5 kg zemiakov
- 3 mrkvy (alebo pripravený hrášok s mrkvou v náleve)
- 200 g uvarený hrášok (alebo hrášok v náleve s mrkvou)
- 8 guľôčky celého čeirneho korenia
- 4 guľôčky nového korenia
- 2 biele cibule
- 6 vajec
- 300 ml sterilizovaných uhoriek
- 300 ml majonézy
- 300 ml tatarskej omáčky
- 1 polievková lyžica plnotučnej horčici
- soľ podľa chuti
Postup
Zemiaky varíme v šupke v slanej vode asi 25 minút. Ak sú dostatočne uvarené zlejeme vodu a necháme vychladnúť. Po vychladnutí olúpeme.
Ak máme po ruke mrkvu a hrášok v náleve, tak ich scedíme a nemusíme ich variť a nechať vychladnúť. Avšak, ak máme čerstvý hrášok aj mrkvu, tak najprv ich uvaríme v slanej vode kým nezmäknú. Mrkvu nakrájame na malé kocky.
Vajíčka uvaríme natvrdo a po vychladnutí olúpeme. Očistenú cibuľu nakrájame nadrobno a môťeme pridť surovú alebo ju sparíme vriacou vodou a necháme vychladnúť.
Zemiaky nakrájame na malé kocky a pridáme do pripravenej nádoby. Potom jemne osolíme a premiešame ich. Pridáme cibuľmm hrášokm mrkvum uhorky tiež nakrájané na malé kocky s trochou nálevu z uhoriek a premiešame.
Nakoniec pridáme 1 polievkovú lyžičku plnotučnej horčice, 300 ml majonézy a 300 ml tatárskej omáčkym okoreníme a všetko spolu premiešame a necháme odležať na chladnom mieste.
Hotový a vychladený šalát podávame ako prílohu k vyprážanému mäsu alebo so syrom a varenou šunkou a pod. Jeden z nápadov je pripravenie obložených tanierov alebo ako náhrada natierok na obložených chlebíkoch.
Prajeme Vám dobrú chuť 🙂